Kuidas Shelly seadmed aitavad mul kodus seeni ja tšillisid kasvatada.

Kõik sai alguse kui mul tekkis huvi hakata seeni kasvatama kodus. Neid söögiseeni ikka.. mitte neid seeni mis sul esimesena pähe tulevad. Ja keset külma talve tuli mõte ka tšillid panna kasvama kuskile potti. Allpool ma kirjeldan kuidas nutikad seadmed aitavad mul neid mõelmat kasvatada.

Kõigepealt siis seentest

 

Seened vajavad algfaasis sooja ja pimedat ruumi ning hiljem viljumise ajal jahedat, niisket ja piisava valgusega kohta. Soe ja pime ruum polnud probleem, selleks on mu magamistuba kus on piisavalt soe ja pime enamus ajast, et mütseelil oleks hea ja mõnus ennast läbi kotti topitud saepuru süüa. Ka seal ruumis hoiavad temperatuuri shelly seadmed… aga sellest teises postituses.
Nüüd selle jaheda ja niiske ruumiga oli probleem. Kuna mul on üsna piske korter, või õigemini nimetaks seda kööktoaks, siis kuskil riiulil seda jahedust polnud võimalik tekitada. Niisiis leidsin terrariumi laadse klaasist kasti mis mahtus ideaalselt mu aknalauale kus on natukenegi jahedam kui mujal toas. Alguses mul polnud aimugi palju seal kastis sees temperatuur või niiskustase on. Sellepeale sõber soovitaski Shelly H&T andurit. Ma alguses küll kartsin, et patarei toitel asi kuskil väga väga niiskes kohas ei kesta kaua kuid õnneks sellel kartusel polnud alust. Hetkel on Shelly H&T olnud seal kastis, kus on vähemlt 90% niiskust, juba pool aastat ja pole lakanud töötamast. Mul on Shelly rakenduses seatud ülem ja alam piirid nii temperatuurile kui ka niiskustasemele mille kõrvalekalletest telefon mulle teada annab ja saan kas niiskust lisada või temperatuuri tõsta / langetada. Sama lugu on valgusega. Kuna talved on pimedad ja aknalaual nad piisavalt valgust ei saa siis võtsin endale shelly pirni mis mul on keeratud kõige lihtsama riputatava lambi sisse ja riputatud terrariumi kohale. Sellele lambile seadsin ajad kuna ta tööle läheb ja kuna kustub. Sama moodi sain katsetada, et milline valgustemeratuur seenetele kõige paremini sobib kuna seda annab ka sellele pirnil valida väga lihtsalt. Nüüd siis saavad inimesed kes mu akna tagant mööda käivad nautida seente kasvamise ilu ja seda kõike valgustatult.
Mul on plaan ehitada seenekasvatus kuskile eraldi ruumi kus valguse, niiskuse, temeratuuri ja õhukvaliteedi andurid juhivad kogu selle ruumi seadmete tööd mis peaks seentele hea ja meeldiva keskkonna looma. Kindlasti teen siin blogis kas sellest täpsema ülevaate kui see kunagi käima läheb.

Nüüd siis tšillidest….

Tšillidega on lugu palju lihtsam. Kuna tšillid vajavad palju valgust ja soojust siis keset väga külma ja pimedat talve mu teisel aknalaual neid kasvatada polnud mõsitlik. Alguses oli lihtne… mul on ahju küljes suhteliselt madalal üks konks mille külge sain riputada LED prožektori mis andis piisaval hulgal valgust, et pisikesed taimed sinna alla panna. Kuna ma olen küllalt udu hommikuti siis mitmel hommikul unustasin tšillide valguse põlema panna. Taimedega on selline lugu, et neile meeldib stabiilne valgusrežiim. Kuna nad sellele hetkel ei saanud seda stabiilsust siis mõned pisemad kasvandikud kippusid liiga pikaks kasvama enne kui said piisava hulga valgust, et edasi areneda. See aga omakorda tekitas olukorra kus taim jäi peenike ja liiga õrn, et edasi normaalselt kasvada. Niisiis panin jällegi ühe Shelly sedme enda jaoks tööle. Kuna mu tšillide lamp käis lihtsalt pisitkusse siis valisin Shelly Plug-i. See on lihtne seade mis käib pistikusse kuhu omakorda saab siis ükskõik millise seadme järgi ühendada. Saad valida kas seade läheb tööle kella peale, päikese tõusu / languse peale või ka manuaalselt rakendusest. Ja muideks oma kodus olevat seadet saad kontrollida olles ise kus iganes maailmas.
Niisiis oli mul kõik paigas… Tšillide valgus põles täpselt nendel aegadel kui oli vaja. Nüüd tekkis probleem kus tsillid kasvasid liiga suureks, et mu ahju kõrval edasi kavada. Mul on kodus üks suur maast laeni kapp millel on kaks poolt. See on oluline kuna peale pingsat arutelu endaga otsustasin ma selle kapi ühe poole tühjaks teha ja oma tšillid sinna liigutada. Seal on kapi üleval ääres see toru kuhu sa muidu riputaks oma triiksärgid aga mina riputasin sinna kaks suurt LED prožektorit oma tšillide jaoks. Ma kasutan kahte andmete järgi sama võimsusega LED prožektorit aga tänu Shelly Plug-i voolutarbimise andmetele sain aru, et üks nendest tarbib 50W ja teine 32W. Kuigi mõlema andmetes on kirjas 50W. Üks positiivne asi on ka see, et kuna sealt kapist tulev valgus on tõesti ere minu pisikeses kööktoas siis olen hommikuti varem ärkama hakanud ja jõuan ka hommikust süüa enne tööle minekut kuna lambid lähevad suhteliselt vara hommikul ise põlema ja sellises valguses magada pole enam võimalik.